Başlıklar
Bir firmanın tüm bilgi işlem olaylarını yöneten kişiye Bilgi İşlem Mühendisi denir. Bilgi işlem mühendisleri yazılım ve donanım olarak yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu bilgilerini firma içindeki çalışanların yaşadığı sorunları çözmekte kullanır. Verilerin düzenli ve güvenli kalmasını, sistemlerin güncel olmasını ve ağın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakla sorumludur.
Bilgi işlem mühendisi olabilmek için eğitim şartı bulunmaktadır. Bilgi işlem mühendisi olmak isteyen bireyler lise eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra üniversite sınavına girmeli ve yeterli puanı almalıdır. Üniversitede; Bilgisayar Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilişim Teknolojisi, Bilim Sistemleri ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği bölümlerinden bir tanesi başarıyla tamamlamak gerekir.
Firmalar tarafından bilgi işlem mühendislerinin yeterli bilgiye sahip olması, tasarım yapabilmesi ve sorumluluk alabilmesi beklenir. Ayrıca yapay zeka konusunda bilgi sahibi olan mühendisler daha iyi firmalarda görev alabilir.
• Firmanın bilgi işlem departmanının görevlerini tespit etmek ve yerine getirilmesini sağlamak,
• Bilgi işlem adına stratejiler planlamak ve uygulanmasını sağlamak,
• ERP sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak,
• Firmanın tüm bilgisayarlarının düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak, düzenli aralıklar ile kontrol etmek ve yedekleme işlemlerini yürütmek,
• Sunucunun güvende olduğundan emin olmak,
• Sunucuyu belirli aralıklar ile kontrol etmek ve yedek alınmasını sağlamak,
• Firmanın donanım ve yazılım ihtiyaçlarını tespit etmek ve temin edilmesini sağlamak.
Bilgi İşlem Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.750 TL - 9.100 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Bilgi İşlem Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Bilgi İşlem Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Bilgi İşlem Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış