Başlıklar
Bazı meslekler vardır ki aslında kimse varlığından bile haberdar değildir. Bu meslekler arasında belki de ilk sırada bulunan enerji mühendisliği, kimsenin ne iş yaptığını bilmediği, ayrıca herkesin elektronik mühendisi olarak tanıdığı meslektir. Asıl adı enerji sistemleri mühendisliği olan bu bölümün temel amacı, isminden de anlaşılacağı gibi enerji ve enerji kaynaklarının düzenlenmesi alanındadır.
Her geçen gün artan teknoloji, beraberinde ciddi bir enerji kaybı da yaşatmaktadır. Enerji mühendisliği nedir sorusunu en basit anlatım ile cevaplayacak olur isek evlerde kullanılan enerji sarfiyatını en aza indirmeye çalışan veya gün ısı gibi sistemler ile önlemeye çalışan kişilere verilen isimdir.
Her mesleğin ve meslek gruplarının belirli bir çalışma alanları mevcuttur. Enerji mühendisliği bölümü mezunları, staj ve gerekli zorunlulukları yerine getirdikten sonra herhangi bir enerji şirketine mühendis olarak başlayabilir. Bunun dışında ise kamuda mühendis olarak hizmet verebilir veya atanabilir. Enerji mühendisliği ne iş yapar sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Şöyle ki özellikle yurt dışında gelişen ve gelişmeye devam eden enerji sistemleri, en az sarfiyat ile en çok verimi almaya yaramaktadır. Ülkemizde enerji mühendisleri bu yönde yapılan çalışmalara katılarak, enerji sistemlerini geliştirmekte yardımcı olmaktadır.
Enerji mühendisi olmak için fakültelerin 4 yıllık eğitimini almanız gerekmektedir. Sayısal puandan alım yapan enerji sistemleri mühendisliği daha çok matematik, fizik ve kimya alanlarında zorunlu dersler göstermektedir. Bu yüzden öğrenci şunu bilmelidir ki okula girdikten sonra zorlu bir üniversite hayatı onu beklemektedir.
Okulu başarı ile bitiren öğrenciler artık enerji mühendisi unvanını almış bulunmaktadırlar. Enerji mühendisliği bölüm derslerine bakarak size uygun olup olmadığını anlayabilir, ona göre bir tercih yapabilirsiniz.
Enerji Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 4.900 TL - 9.500 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Enerji Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Enerji Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Enerji Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış