Başlıklar
Bir enerji kaynağını denetleyen, düşük maliyet ile kullanılabilirliğini sağlayan kişilere Enerji Sistemleri Mühendisi denir. Enerji sistemleri mühendislerinin geniş bir iş kapsamı bulunmaktadır. Kullanılmak istenen enerjiyi hesaplar, sayısal veriler toplar, tasarımlar yapar ve bilgisayar ortamında simülasyon ile uygun olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca halihazırda kullanılan bir enerji kaynağından da daha fazla verim alınası için iyileştirici çalışmalar yapmakla sorumludur.
Enerji sistemleri mühendisi olabilmek için eğitim şartı bulunmaktadır. Enerji sistemleri mühendisi olmak isteyen bireyler lise eğitimini tamamladıktan sonra sayısal alandan üniversite sınavına girmelidir. Üniversitede Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünü tercih eden bireyler burada dört sene eğitim alarak enerji sistemleri mühendisi unvanını alabilir.
Ayrıca Makine Mühendisliği bölümünü okuyan bireylerde yüksek lisans yaparak Enerji Sistemleri bölümünü okuyabilir ve enerji sistemleri mühendisi unvanına sahip olabilir.
• Yenilenebilir enerji kaynaklarını tespit etmek ve araştırmalar yapmak,
• Sistemlerin daha verimli çalışmasını sağlamak için faaliyetler yürütmek,
• Mekanik tesisat işlemlerini yapmak,
• Yakıtların ve işleme araçlarının daha verimli olması için çalışma yapmak,
• Nükleer enerji için sistemlerin daha verimli hale gelmesini sağlamak,
• Rüzgar türbinlerinin faaliyete geçmesini sağlamak,
• Alternatif enerji sistemlerini değerlendirmek ve çevreye olan etkilerini gözlemlemek,
• Diğer personellerle, mühendislerle ve yönetimdeki kişilerle iş birliği içerisinde çalışmak.
Enerji Sistemleri Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.300 TL - 9.500 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2021 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Enerji Sistemleri Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Enerji Sistemleri Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Enerji Sistemleri Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Halil
1 yıl önce