Başlıklar
Bina, baraj, liman, köprü ve demiryolu gibi birçok büyük yapının yapılacağı alanları araştıran kişilere Jeoteknik Mühendisi denir. Jeoteknik mühendisleri alanın zeminini denetleyerek, uygun olup olmadığını kontrol eder. Oluşabilecek güvenlik ve ekonomik sorunları da tespit ederek, yapı yapılmadan önce önlem alınmasını sağlar.
Jeoteknik mühendisi olabilmek için eğitim şartı bulunmaktadır. Jeoteknik mühendisi olmak isteyen bireyler, lise veya dengi bir okuldan mezun olduktan sonra üniversite sınavına girmelidir. Üniversite sınavında, sayısal alanda yeterli puanı alan bireyler, dört yıl boyunca eğitim verilen Jeoloji Mühendisliği ya da İnşaat Mühendisliğini tercih etmeli ve Jeoteknik alanda yüksek lisans programına katılmalıdır. Bu şartları yerine getiren bireyler jeoteknik mühendisi unvanını alabilir ve bu alanda kariyer yapabilir.
• Yapının yapılacağı alanı incelemek ve detaylı araştırma yapmak,
• Zeminin basıncını ölçmek ve sağlamlığı hakkında analiz yapmak,
• Zeminin yapacağı gerilim oranını hesaplamak,
• Yapıya uygun bir temel tipi belirlemek ve ölçüleri hesaplamak,
• İnşaat için gerekli olan insan gücü ve malzeme sayısını belirlemek,
• Baraj gibi büyük yapılarda oluşan sorunları, hesaplama yaparak tespit etmek,
• Baraj gibi büyük yapıların boyutunu belirlemek için ölçüler yapmak,
• Projeye başlanmadan önce tüm hesaplamaları yapmak ve riskleri belirlemek,
• Belirlenen risklere karşı önlem alınmasını sağlamak,
• Personellerle, mühendislerle ve yönetimle iş birliği yapmak.
Jeoteknik Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 4.200 TL - 5.100 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Jeoteknik Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Jeoteknik Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Jeoteknik Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış