Başlıklar
Ülkemizde ve dünyada birçok sayıda maden bulunmaktadır. Son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde bu madenlerin çıkarılması ve işlenmesi daha pratik hale gelmiştir. Ancak bakıldığında, her iş ve projede olduğu gibi maden çıkarılmasında da bir yönetime ihtiyaç bulunmaktadır. Öğrencilerin sıkça tercih ettiği ve geleceğin en çok tutulan mesleği olarak gördüğü maden mühendisliği, taban puanları ve iş imkânları sayesinde öğrencilerin ilgi odağı olmuştur. Maden mühendisleri ne iş yapar diye araştıran gençler, net bir bilgi sahibi olamamaktadır. Peki, tam olarak maden mühendisliği nedir?
Maden mühendisliğini kısaca tanımlamak gerekirse; maden sahalarındaki tüm raporlama ve güvenlik işlerinden sorumlu kişilerdir. Bu kişilerin temel amaç ve görevleri kömür, çakıl veya diğer maddelerin nereden çıkarılabileceğini araştırma içerisine girmektir. Bunun dışında işletmenin yıllık gelir maddi raporlarını çıkarmak, gereken ekipman ve donanımların yanı sıra işçi ihtiyaçlarını belirlemektir. En önemli görevlerinden biri ise madende çalışan kişilerin güvenlik ve sağlık durumlarını iyi analiz etmek, gereken tüm ihtiyaçların karşılanmasını sağlamaktır. Maden mühendisliği bölümü bitiren kişiler genellikle bu temel alanlar içerisinde çalışmaktadır.
Elbette her meslek gibi maden mühendisi olmak için de belirli şartlar bulunmaktadır. Kişinin ruhen ve bedenen böyle bir mesleğe hazır olmasının yanı sıra üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren mühendislik fakültelerinden mezun olmak gereklidir. Maden mühendisi nasıl olunur diye araştırır iken yukarıda yazmış olduğumuz görevlerin yanı sıra bu mesleği canla başla icra edebileceğinizden emin olmanız gerekmektedir. Maden mühendisliği bölümü sizlere yalnızca çalışmak için gerekli olan bilgi ve ehliyeti verir. Geriye kalan tüm görev ve yükümlülükler sizlere ait olmaktadır. Genel olarak maden mühendisliği bunlara ihtiyaç duymaktadır.
Maden Mühendisi olarak hizmet veren personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.600 TL - 6.700 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Maden Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Maden Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Maden Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 4 Yorum
Rukiye
1 yıl önceYusuf
1 yıl önceArzu
1 yıl önceVolkan
1 yıl önce