Başlıklar
Birçok ürünü araştıran, geliştirilmesi için gerekli parçaları tespit eden, tasarlayan ve geliştiren kişilere Malzeme Mühendisi denir. Malzeme mühendisleri, bir firmanın üretmiş olduğu ya da üreteceği ürünleri değerlendirir; sağlamlık testi, maliyet hesaplaması ve geliştirilmesi gibi süreçlerde yer alır. Malzeme mühendisleri, birçok farklı malzemeyi bilmekle ve birbirleriyle olan etkileşimiyle çalışmalar yürütmekle sorumludur.
Malzeme mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Malzeme mühendisi olmak isteyen bireyler lise veya dengi bir okuldan başarıyla mezun olduktan sonra sayısal alandan üniversite sınavına girmelidir. Sayısal alanda yeterli puanı alan bireyler, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünü tercih etmeli ve dört yıl boyunca eğitim almalıdır. Bu bölümü başarıyla bitiren ve mezun olan bireyler, malzeme mühendisi olarak kariyer hayatına başlayabilir.
• Malzemelerin üretilme ve birleştirilme yapılması için üretim hattında sorumlu olmak,
• Personeli yönlendirerek makinelerden en iyi verimin alınmasını sağlamak,
• Tasarımlar yapmak ve onaylamak,
• Teknik detayları kavramak ve eksiklikleri gidermek,
• Ürüne dair araştırma yapmak, maliyet hesaplamak ve firma için yararlı olduğundan emin olmak,
• Müşterinin taleplerini değerlendirmek ve onlara danışmanlık hizmeti sunmak,
• Ürünlerin kalite standartlarında olduğundan emin olmak,
• Üretim hattında meydana gelen bir sorunun düzeltilmesini sağlamak,
• Gerekli olan makine, araç ve insan gücünü belirlemek ve firmaya rapor halinde sunmak,
• Personeller ve diğer mühendisler ile iş birliği içerisinde çalışmak.
Malzeme Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.900 TL - 9.000 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Malzeme Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Malzeme Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Malzeme Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Zeynep
1 yıl önce