Başlıklar
Günlük hayatta şüphesiz ki herkesin bir kez olsun kullandığı bazı araçlar vardır. Kimi gerek telefondan gerek bilgisayardan hesap makinesini kullanırken kimi mesajlaşmayı eksik etmez. Ancak herkes bir an olsun hava durumunu kontrol etmektedir. Peki, hiç düşündünüz mü bu hava durumları nasıl ve ne şekilde elde ediliyor; tahminler nasıl oluşabiliyor?
Geleceğin en sağlam meslekleri arasında gösterilen meteoroloji mühendisliği, son zamanlarda öğrencilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Tercih döneminde meslek ve bölüm arayışı içine giren gençler, özellikle çok fazla rağbet görmeyen bölümleri tercih etmeye başlamıştır. Meteoroloji mühendisliği bölümü de bunlardan bir tanesi olmakla beraber eğitimleri gayet zorludur.
Herkesin isminden de anlayabileceği gibi meteoroloji mühendisliği; hava tahminleri yapan kişilere denmektedir. Ancak bu dışarıdan görüldüğü basit ve sadece bir tahminden ibaret değildir. Tam olarak meteoroloji mühendisliği nedir diye soracak olursanız; hava tahminlerini matematiksel modellere ve bilimsel araştırmalara dayalı olarak yapmaktır. Akabinde yapılan bu tahminleri günlük hayata uygulayarak şirketlere, kuruluşlara veya ilgili birimlere aktarmaktır.
Meteoroloji mühendisliğinin yaptığı işler sadece hava tahminlerinden ibaret değildir. Bunların dışında atmosferin özelliklerini yani kimyasal ve fizikler durumlarını incelemek, hava tahminlerini en doğru ve net bir şekilde yapmak için geçmişteki iklimi, sıcaklık ve yağış gibi kayıtları analiz etmek, dünyada oluşan küresel ısınmanın etkilerini araştırmak bunlardan sadece birkaçıdır.
Meteoroloji mühendisi nasıl olunur sorusunun cevabı ise gireceğiniz üniversite sınavlarında gizlidir. Üniversitelerin eğitim veren 4 yıllık fakültelerinden mezun olan öğrencileri, meteoroloji mühendisi unvanını eline almış olur. Kendini bu alanda geliştiren ve ilerleyen kişiler için meteoroloji mühendisliği bölümü en iyi bölümler arasındadır. Okuması da kazanması gibi bir hayli zor olan bu bölüm, sürekliliği bulunan bir meslek haline gelmiştir.
Meteoroloji Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.900 TL - 6.500 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Meteoroloji Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Meteoroloji Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Meteoroloji Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış