Başlıklar
Son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde lisede öğrenim gören öğrenciler birçok temel bilgiyi edinebilmektedirler. Özellikle lise son sınıf öğrencileri, sınav stresinin yanı sıra üniversite bölümleri hakkında bilgi edinmeye de çalışmaktadır. Pek fazla bilinmese de ülkemize de dünyaya birçok katkı sağlayabilecek bir bölüm olan nükleer enerji mühendisliği, hemen hemen her öğrencinin aklından bir kez olsun geçmiştir.
Bölüm dışarıdan bakıldığında az çok akılda bir şeyler canlandırsa da bilinenin aksine gayet güzel ve başarılı bir bölümdür. Tam olarak nükleer enerji mühendisliği nedir? Nükleer enerji mühendisliği ne iş yapar?
İlk olarak şunu belirtmek gerekiyor ki nükleer enerji mühendisliğinin temelinde, atomun çekirdeği ile ilgili deneyler ve çalışmalar yatmaktadır. Bunun doğrultusunda bombalar ve tıp başta olmak üzere her alanda deneyler ve çalışmalar yürüten nükleer enerji mühendisleri, ülkeler için oldukça başarılı işlere imza atmaktadır.
Nükleer enerji mühendisliği bölümü, herkesin rahatlıkla okuyabileceği sıradan bir bölüm değildir. Aksine ülkemizde sadece bir üniversitenin aldığı, yeni yeni gelişmekte olan bir bölümdür. Nükleer enerji mühendisliği ne iş yapar sorusuna verilecek en iyi cevap santraller ve laboratuvarlardır. Nükleer enerji mühendisi olan bir kişi TÜBİTAK ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu başta olmak üzere çeşitli araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedirler.
Bu bölümün temel amaç ve gayesi nükleer enerji alanında çalışmalar yaparak nükleer enerji üretimi ve geliştirilmesidir. Bu sebepten dolayı nükleer enerji mühendisliği bölümü okumayı düşünen bir öğrencinin iyi derece matematik, fizik ve kimyanın yanı sıra analitik düşünme gücüne sahip olması gerekmektedir. Ülkemizde sadece Hacettepe Üniversitesinde nükleer enerji mühendisliği bölümü bulunmakta ve tüm mühendisler buradan mezun olmaktadır.
Nükleer enerji Mühendisin görev tanımı arasında şu detaylar bulunur:
Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olarak yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali de bulunmaktadır. Türkiye Son yıllarda nükleer santral kurulumlarına hız kazandırmıştır.
Nükleer Enerji Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.500 TL - 8.000 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Nükleer Enerji Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Nükleer Enerji Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Nükleer Enerji Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Eray
1 yıl önce