Başlıklar
Fizik temel bir konusu olan optikten yararlanan ve bunu sektöre aktaran kişilere Optik Mühendisi denir. Optik mühendisleri, otomotiv ve tıp gibi birçok alanda görev alabilir. Işığın kullanıldığı tüm sektörlerde görev alan optik mühendisleri; ister özel şirketlerde, isterlerse de KPSS sınavı ile kamu kurumlarında kariyer yapabilir.
Optik mühendisi olmak için eğitim şarttır ve iki farklı yol bulunmaktadır. Lise veya dengi bir okuldan mezun olduktan sonra bireyler, ilk yöntem olarak üniversite sınavına girmeli ve dört yıl boyunca eğitim verilen Optik ve Akustik Mühendisliği bölümünü tercih etmelidir. Başarıyla mezun olan bireyler, optik mühendisi olarak kariyer hayatına başlayabilir. Diğer bir yöntem ise yine lise veya dengi bir okuldan mezun olduktan sonra, üniversite sınavına girmek ve fizik mühendisliği bölümünü tercih etmektir. Fizik mühendisliği alanından mezun olan ve optik alanda kendini geliştiren bireyler, aynı unvanı alarak kariyer hayatına başlayabilir.
• Optik teknolojisinden yararlanarak üretim, tasarım, test ve ölçüm yapmak,
• Cebir ve geometri kullanarak detaylı hesaplamalar yapmak,
• Bilgisayar ortamında, yazılımlar kullanarak 3 boyutlu tasarımlar hazırlamak ve kusurları tespit etmek,
• Maliyeti azaltacak, kalite standartlarını koruyacak ya da yukarı taşıyacak çalışmalar yürütmek,
• Optik için gerekli olan yazılımları ve simülasyon programlarını verimli bir şekilde kullanmak,
• Optik ile ilgili laboratuvarlarda analizler yapmak.
Optik Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 6.100 TL - 9.900 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Optik Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Optik Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Optik Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Serhat Çekinik
1 yıl önce