Başlıklar
Son dönemin popüler meslek grupları arasında bulunan petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği; doğal gaz, jeotermal ve saf petrol gibi enerji kaynaklarının keşfedilmesi, üretimi ve taşınması için gerekli mühendislik çalışmalarıyla ilgilidir. Teknik olarak, doğal olarak veya sonrasında yeraltında bulunan enerji kaynaklarının çıkartılmasıyla ilgili olan her süreçte yer alır. Petrol ve doğalgaz mühendisi bu süreç boyunca faaliyette bulunan kişiye verilen unvandır.
Uzun yıllardır Türkiye’de petrol var ama çıkarılamıyor söylentilerini geride bırakacak bir hamle yapan Türk yetkililer, Türkiye’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hız verdi. Türkiye’de özellikle batman bölgesinde petrol aktif olarak çıkartılabiliyor ama bazı bölgelerde maliyetleri karşılamadığı gerekçesiyle sondaj çalışmaları yapılamıyor.
Türkiye derin sularda Petrol ve Doğalgaz aramalarına yönelerek büyük çoğunluğu yerli imkanlarla yapılan Türkiye’nin ilk sondaj gemisi FATİH aktif görevine başladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) fatih ilk kuyusunu Antalya açıklarındaki Alanya-1 kuyusunda gerçekleştirdi. 229 metre boyundaki gemide Çoğu mühendis yerli ve yabancı 210 personel çalışıyor.
Petrol ve doğalgaz mühendisi olmak isteyen bir kişinin öncelikle mesleğin gerektirdiği teknik bilgilere sahip olmasının yanında sahanın çevresine dair kültürel, siyasi ve yasal kavramlara, unsurlara hakim olması gerekmektedir.
Petrol ve doğalgaz mühendisi unvanına sahip olabilmek için üniversitelerin mühendislik lisans programları içinde bulunan petrol ve doğalgaz mühendisliği lisans programını bitirme şartı bulunmaktadır.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 5.200 TL - 11.600 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda çalışmış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar üst kısımda listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan maaş bilgileri, ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış