Başlıklar
Petrol ve doğal gaz kaynaklarının delinmesi, denetlenmesi ve işlenmesi gibi aşamaları yöneten kişilere Sondaj Mühendisi denir. Sondaj mühendisleri, sondaj işlemlerinin güvenliğini denetler ve çevreye zarar vermemesini sağlar. Jeofizikçiler ile iş birliği içerisinde çalışırlar.
Sondaj mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Sondaj mühendisi olmak isteyen bireyler, ilk olarak lise veya dengi bir okulu başarıyla tamamlamalıdır. Daha sonra bireyler, üniversite sınavına girmeli ve sayısal alanda yeterli puanı elde etmelidir. Yeterli puanı elde eden bireyler; İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği gibi ilgili bölümleri tercih etmelidir. Bu bölümlerde dört yıl okuyan ve başarıyla mezun olan bireyler, sondaj mühendisi olarak kariyer hayatına başlayabilir.
• Sondaj için gerekli ekipmanları seçmek ve tasarlamak,
• Gündelik olarak maliyet hesaplamaları çıkarmak,
• Sondaj yapılan kuyunun bakım ve onarım işlemlerini sağlamak,
• Sondaj ekibini yönetmek ve yönlendirmek,
• Kuyular için tasarımlar yapmak,
• Müşterilerin istekleri doğrultusunda işlem yapmak,
• Kendi bünyesinde çalışan personelleri yönlendirmek ve yardımcı olmak,
• Yerel yönetim ile iletişim kurmak ve sondaj yapılanan alanın çevresinin zarar görmemesini sağlamak için çalışmalar yürütmek,
• Sondaj kuyusundan gelecek olan geliri ve ticari değerini tespit etmek,
• Sondaj için gerekli olan çimento ve sıvılar için diğer şirketlerle bağlantı kurmak ve tedarik edilmesini sağlamak.
Sondaj Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 4.100 TL - 20.900 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Sondaj Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Sondaj Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Sondaj Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Mustafa Köklü
1 yıl önce