Başlıklar
Son yıllarda en çok tercih edilen bölümlerden biri de su ürünleri mühendisliği bölümüdür. Bu bölüm çok fazla veya detaylı olarak bilinmese de aslında suda yaşayan canılar için büyük önem arz etmektedir. Su ürünleri mühendisliği nedir diye soran kişiler, bekledikleri cevapları alamayabiliyor.
Aslında kısaca su ürünleri mühendisliği; deniz canlılarının bakımı, üretimi, deniz suyundaki yeterlilik veya deniz bitkilerinin bakımı, üretimi, ihracatı ve ithalatı hakkında yetkili kişi yetiştiren bir bölümdür.
Bu bölüm özellikle yurtdışında oldukça popüler olmasına rağmen ülkemizde daha yeni yeni tercih edilmektedir. Peki, baktığımızda su ürünleri mühendisliği nedir? Su ürünleri mühendisi ne iş yapar?
İsminden de anlaşılacağı gibi su ürünleri mühendisliği, su canlılarının beslenmesi ve üretilmesinden bitkilerin üretimine hatta ihracatına kadar ilgilenen yetkili personele denir. Genel olarak bakıldığında hakkında çok fazla bilgi edinilemese bile su ürünleri mühendisliği geleceğin mesleği olarak tabir edilmektedir.
Özellikle devletin oluşturmuş olduğu üretim ve bakım çiftliklerinde iş bulunabilir. Su ürünleri mühendisi ne iş yapar sorusuna verilebilecek en uygun cevap, su ve su ürünlerinin bakımı hakkında her şey denebilir. Sadece devlette değil özelde bulunan çiftliklerde de rahatlıkla iş bulunabilir. Örneğin bir balık cinsinin üretimini takip edebilir, nesli tükenmekte ise onu koruma altına alabilir, yine suda yaşayan bitkilerin üretimine sahip çıkabilirsiniz.
Özelde devam eden çiftlikler, çeşitli balık türlerinin üretimini de yapmaktadır. Üretilen balıkların yurtdışına kadar satışı olmakla beraber su ürünleri mühendisliği bölümü mezunu olan bir kişi bu süreci yakından takip ederek her noktasında bulunmaktadır. Su ürünleri mühendisi olmak için üniversite sınavından MF yani sayısal yapmak gereklidir.
Kamu kurumları, özel işletmeler, kooperatif ve laboratuvar gibi çeşitli kuruluşlarda istihdam edilen su ürünleri mühendisinin sorumlulukları:
Su Ürünleri Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.500 TL - 8.000 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2022 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Kurumlarda ve Özel sektörde hizmet veren Su Ürünleri Mühendisi maaşları ne kadar? Su Ürünleri Mühendisi maaşları üst kısımda listelenmektedir. Mühendislerin çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 2 Yorum
Ahmet
7 ay önceKerim Kolaçan
11 ay önce