Başlıklar
Uçuş öncesinde, uçuş sırasında ve sonrasında bakım yapan ve tamir işlemlerini yerine getiren uzman kişilere Uçuş Mühendisi denir. Uçuş mühendisleri, uçağın başarılı bir şekilde seyahat etmesini sağlamakla sorumludur.
Uçuş mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Uçuş mühendisi olmak isteyen bireyler, ilk olarak lise veya dengi bir okuldan mezun olmak zorundadır. Daha sonra üniversite sınavına girmeli ve sayısal alanda yeterli puanı almalıdır. Yeterli puanı alan bireyler; Havacılık, Uzay ve Uçak Mühendisliği bölümünü tercih etmeli ve dört yıl eğitim almalıdır. Dört yıllık eğitimini tamamlayan ve başarıyla mezun olan bireyler, uçuş mühendisi unvanını alabilir ve kariyer hayatına başlayabilir.
Uluslararası Sivil Havacılık Mevzuatına göre ticari hava yolu şirketleri, kaptan pilotun yanında bir uçuş mühendisi görevlendirmek zorundadır. Genel olarak bir uçuş mühendisinin görevleri ise şu şekildedir;
• Uçuşlardan önce uçağı kontrol etmek ve herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek,
• Tespit edilen sorunlara müdahalede bulunmak ve uçuşun sorunsuz geçmesini sağlamak,
• Pilot ile iletişim kurarak, teknik sorunlar hakkında bilgi vermek ve iş birliği yapmak,
• Uçuş sırasında kontroller yaparak sorunları tespit etmek ve gidermek,
• Yapılan tüm onarımları rapor olarak kayıt etmek ve ileride kullanılması için depolamak,
• Kalkış sırasında uçağın motorunu gözlemlemek ve sorun olmadığından emin olmak,
• Kalkış için sürat ve trim ayarlarını hesaplamak.
Uçuş Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 4.100 TL - 7.900 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Uçuş Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Uçuş Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Uçuş Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış