Başlıklar
Günümüzde sürekli olarak artmaya devam eden işsizlik, her yaştan kişileri etkilediği gibi en çokta öğrencileri etkilemektedir. Tercih dönemine gelen lise öğrencileri, kolay iş bulabileceği mesleklere yönelmekte ve bu bölümler için çaba sarf etmektedir.
Yine günümüzün popüler mesleklerinden biri olan ulaştırma mühendisliği, birçok kişinin sandığından çok daha detaylı bir bölümdür. Tam olarak ulaştırma mühendisliği nedir, nasıl olunur cevabını alamayan öğrenciler, araştırma içine girmektedir. Her geçen gün gelişen teknoloji sadece telefon ve bilgisayara değil aynı zamanda ulaştırmaya da yön vermektedir. Peki, tam olarak ulaştırma mühendisliği nedir?
Günümüz şartlarında artık hemen hemen her şehirde otobüs dışında bir ulaşım aracı vardır. Bunlar bazı şehirlerde metro olurken bazı şehirlerde ise tramvay olmaktadır. Ulaştırma mühendisliği bölümü öğrencilerinin ise iş alanları da tam olarak buralar olmaktadır. Herhangi bir şehirde bulunan tramvay, metro, altgeçit gibi yolları düzenleyen, en uygun kararları verip çizimleri yaparak ulaşımı kolaylaştıran kişi veya kişilere ulaştırma mühendisi denir. Nasıl ki inşaat mühendisleri bir inşaatın başından sonuna çizimleri yapıyor ve kararlarını veriyor ise ulaştırma mühendisleri de bir şehrin ulaşımının kolaylaştırılıp en basit hale getirilmesini salar.
Bu sorunun cevabı aslında isminde gizlidir. Ulaştırma mühendisliği ne iş yapar denildiğinde akla sadece karayolu gelmemelidir. Tramvay yollarında sıkça karşılaştığımız; trenlerin de kullandığı raylar dahil olmak üzere her türlü araç yolunun düzenlenmesi, kazaların önüne geçilmesi için projelerin yönetilmesi gibi her alanda iş yapar. Ulaştırma mühendisliğinin birçok alanda iş imkânları da mevcuttur. Belediyeler, karayolları, devlet su işleri ve ulaştırma bakanlığı başta olmak üzere iş potansiyeli oldukça yüksek bir meslektir.
Türkiye’de hizmet veren ulaştırma mühendislerinin görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir:
Ulaştırma Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 3.500 TL - 8.000 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2021 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Ulaştırma Mühendisi olarak Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Kurumlarda ve Özel sektörde hizmet veren Ulaştırma Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda çalışan mühendislerin maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Ulaştırma Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Maaş
1 hafta önce