Başlıklar
Yazılım mühendisi, yazılımlarla ilgilinen bir daldır. Yazılım mühendisleri; kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacak yazılımın gereksinimlerini ve yapısını inceler ya da bilinen kod programlama dillerini kullanarak yazılımı oluşturur. Yeni yazılımlar ve yeni dizaynlar oluşturur veya var olan bir yazılımı son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek üzere çalışmalar yapar.
Yazılım mühendisleri genel olarak insanların ya da firmaların isteklerini göz önünde bulunduran ve teknik ve ekonomik konuda en etkin yazılımı geliştiren kişilerdir. Bu nedenle iş hayatı içerisinde teknolojinin çok sık kullanıldığı dönemlerde son derece önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni her gün telefonlar, bilgisayarlar kullanılmakta ve bu aletlerin tamamı yazılımlarla çalışmaktadır.
Yazılım Mühendisleri bir çok alanda istihdam edildiği gibi belli başlı sektörlerde de ön plana çıkmaktadır. Bu sektörleri incelediğimizde başta Bilişim, Finans – Ekonomi, Telekomünikasyon, Üretim / Endüstriyel Ürünler ve Elektrik & Elektronik sektörleri olarak sıralayabiliriz.
Yazılım Mühendislerinin çokça kullandığı web uygulamaları üzerine kodları sıralarsak HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL vb. şeklinde sıralanabilir. Ayrıca bilgisayar yazılımı programlamaları için Visual Basic, C, C# ve C++ gibi diller üzerinden işlemler yapılabilmektedir. Günümüzde bir çok alanda ön plana çıkmaya başlayan programlama dilleri sayesinde hem ofis ortamında hemde home ofise ortamında gelir sağlanabilmektedir.
Yazılımcılığın maddi açıdan gelir seviyesi yüksek olduğu gibi bazı dez avantajları da mevcut. Sürekli bilgisayar ortamında çalışmak, göz yorgunluğu gibi bir çok hastalığa da meydan doğurabilir. Bol bol spor ve aktivite sayesinde bu dez avantajlarının önüne geçilebilir.
Yazılım Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 4.900 TL - 9.300 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 4.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 145 bin TL'dir.
Kurumlarda ve Özel sektörde hizmet veren Yazılım Mühendisi maaşları ne kadar? Yazılım Mühendisi maaşları üst kısımda listelenmektedir. Mühendislerin çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 5 Yorum
Ferit
1 yıl önceSamet
1 yıl önceantonıo
1 yıl önceKoray Taşkala
1 yıl önceCafer Ekinci
1 yıl önce